Transit Ticaret Süreçleri

Transit Ticaret Süreçleri Nelerdir?

Transit ticaret, satış ve alış faturası oluşturulabilen tüm ürünlerin yurt dışına satışının gerçekleştirilmesi neticesinde direkt olarak ya da transit şekilde transfer edilmesi işlemidir. Bu süreçte satılan ürünler serbest ticaret bölgelerine de satılabilecek ürünlerdir. Transit ticaret sürecinde Türkiye merkezli bir şekilde hizmet veren firmalar ithal etmek istedikleri ürünleri gümrük antrepolarında depolar. Daha sonra ise buradan da ithalatçı veya lojistik firmaları ürünleri alarak başka bir ülkedeki ihracatçı firmalara transfer eder. Yapılan tüm bu işlemler de transit ticaret adı altında gerçekleştirilir.

Transit ticaret işlemi de direkt bir ticaret yöntemi olarak değerlendirilmeli. Bu ticaret yöntemini diğer lojistik işlemlerden ayıran birtakım unsurlar bulunur. Bu işlemlerde en temel nokta gerçek anlamda bir ihracat ya da ithalat gerçekleşmediği için mallar üzerinde bir gümrük beyannamesi düzenlenmiyor. Bunun yanında transit ticaret işlemleri konusunda harç, resim ve vergi gibi istisnalar da işlemlerde uygulananlar arasında yer alıyor.

Transit ticaret işlemlerinde ürün ve hizmetlerin ödemelerinin nasıl yapıldığı da fark eden konular arasında yer almaz. Tüm ödeme yöntemleri transit ticaret kapsamında değerlendirilir ve firmalar da en uygun şekilde ödemeleri gerçekleştirir.

 

Transit Ticarette Gümrük Beyannamesi ve KDV

Firmalar transit ticaret yapabilmek için mutlaka ‘Transit Ticaret Beyannamesi’ düzenlemek durumunda. Bu belge yalnızca Türk Gümrük Bölgesi sınırları içerisine giren ürünler için alınan bir belgedir. Bunun yanında standart bir lojistik ya da ticaret işlemlerinde istenilen fon, harç ve vergi kesintileri transit ticaret kapsamındaki ürünler için istenmiyor.

Uluslararası anlaşmalar kapsamında da ticareti ve satışı yasaklanmış olan mallar bu ticaret yönteminde değerlendirilemez. Transit ticaret yapılırken fatura, para ve mal hareketlerinin mutlaka belirli aşamalardan geçmesine dikkat edilmesi gerekir. Bu süreçte yurt dışına yapılan satışlar kapsamında Türkiye’de hizmet sunan bir firma mutlaka faturalarını Türkçe ve İngilizce olarak hazırlamak durumundadır. Alım ve satım işlemleri sonrasında firmanın elde ettiği gelirler ve karlar da defterlere kaydedilmesi gerekir. Kaydedilen tüm bu bilgilerin ilgili yerlere belirli periyotlarda bildirilmesi önemli konular arasında bulunur.

Para transferleri ise alıcı firma hesabından satıcı firma hesabına aktarım yapılması şeklinde gerçekleştirilmesi yeterli olur. Bu ticaret yöntemi sırasında ürünlerin transfer edilme yöntemlerinde de bir farklılık bulunmaz. KDV konusu ise en önemli özelliklerinden biridir. Transit ticaret yöntemi ile gerçekleştirilen tüm işlemlerde mallar Türkiye dışındaki bir ülkeden gelir ve Türkiye dışındaki bir ülkeye satışı gerçekleşir. Bu işlemler ticaret konusu mallar için alım ve teslimatı KDV beyannamesi kapsamında dahil edilmez. Bu ürünlerden de KDV alınmaz.

 

Transit Ticaretin Önemi

Transit ticaretin en önemli özelliği bu ticaret yönteminde başka ülkeden gelen mallar millileştirilmez. Bu nedenle de malın satıcıdan alınması ve alıcıya ulaştırılması işlemi yapılır. Malın hangi yerlerden sevk edildiği de üzerinde durulan bir konu değil. Yalnızca dikkat edilen konu sevk evraklarının malın girdiği ve çıktığı ülke mevzuatlarına göre düzenlenmesi gerekliliğidir. Transit ticaret yönteminin en büyük avantajı KDV ödenmesinin gerekli olmaması. Aynı zamanda gümrük beyannamesi düzenleme gerekliliğinin de bulunmamasıdır.

Bu ticaret yönteminin birçok avantajı bulunur. Türkiye birçok ülke güzergahında olduğundan transit ticaret alanında çok iyi bir konuma sahip. Bu da Türkiye’nin bu alanda çok fazla ilgi görmesini sağlar. Ancak bu süreçte firmaların çalışacağı lojistik firması seçiminde titiz olması büyük bir önem taşır. Seçilen lojistik firmalarının her anlamda mevzuatlara hakim olması ve profesyonellikten ödün vermemesine dikkat edilmelidir.

CHOSE YOUR COUNTRY