Lojistik Sektöründeki Konteyner Türleri ve Ölçüleri
Lojistik Sektöründeki Konteyner Türleri ve Ölçüleri
Lojistik sektöründe konteynerlerin işlevi oldukça önemli. Bir tür taşıma aracı olan konteyner türleri yüklerin yüklü miktarda ve güvenle taşınmasına yardımcı olan araçlardır. Kendi içinde farklı türlere ayrılan konteynerler kullanıcı gereksinimlerine göre farklı boyutlara sahip. Mekanik yüklemeye elverişli olarak tekrar tekrar kullanıma uygun taşıma ekipmanları arasında yer alır. Konteyner türlerinin taşımacılık sektöründe kullanılabilmeleri için mutlaka belirli kalite standartlarında üretilmiş olmaları gerekir.
Kalitesinin yanında ölçülerinin de kullanılacağı lojistik alanına uygunluğu önem verilen bir detay. Birinci sınıf materyallerden üretildiklerinde konteynerler birden fazla defa taşımacılık alanında kullanılabilirler. Deniz yolu başta olmak üzere birçok farklı alanda kullanılabilirliği yüksek olan lojistik araçlarıdır. Konteyner türlerinin kendi içinde birçok farklı ölçüsü bulunur. Kullanım sırasında ne kadar ürün taşınacağı da konteyner özelliklerine göre değişir.
Konteyner Türleri
Konteyner türleri taşımacılık sektörü açısından önemli bir konu. Çünkü yüklerin güvenli ve kolay bir şekilde taşınmasında konteyner en işlevsel araçlar arasında bulunur. Konteyner türleri hakkında şunları söylemek mümkün olabilir.
- Genel Amaçlı Konteyner
Bu konteyner türleri kendi içerisinde farklı türlere ayrılır. 20 ft ve 40 ft olmak üzere iki farklı kapasitede incelenebilir. Kullanıcı gereksinimlerine göre istenilen en, boy ve yükseklikte olanlar tercih edilebilir. Genel amaçlı konteynerler ve özellikleri şu şekildedir:
-
- 20 ft Genel Amaçlı Konteyner
Bu konteyner türlerinin iç ölçüleri 5900 mm boy, 2352 mm en ve 2391 mm yükseklik şeklindedir. Kapı ölçüleri ise 2340 mm en, 2280 mm yüksekliğe sahiptir. 33 metreküp iç hacmi olan ürünlerdir. Bu konteynerlerin aynı zamanda maksimum 22 ton ağırlık taşıma kapasitesi bulunur.
-
- 40 ft Genel Amaçlı Konteyner
40 ft olan konteyner türleri ise daha geniş kapasiteli olan ürünlerdir. İç ölçülerine bakıldığında 12032 mm boy, 2352 mm eni bulunur. 2391 mm yüksekliği olan bu konteynerlerin kapı ölçüsü enine 2340 mm ve boyuna 2290 mm şeklinde boyutlara sahip. Bunların yanında maksimum taşıyabileceği yük kapasitesi ise 26 ton kadardır. Ancak bu konteynerler kullanılırken dikkat edilmesi gereken farklı hususlar söz konusu. Taşımacılık sektöründe hem limanlarda hem de kara yollarında taşınabilecek yük miktarı en fazla 22 tondur. Bu nedenle daha yüksek miktarda yükleme yapılması gerekiyor ise lojistik firması ile önceden bu durumun görüşülmesi büyük bir önem taşır.
- Soğutuculu Konteyner (Refrigerated Container)
Bu konteyner türleri içerisinde soğutma ünitesi bulunan ürünlerdir. Taşıma süresi boyunca soğutma bölümü çalışır ve iç kısımda istenilen sıcaklık seviyesi kolayca ayarlanabilir. Özellikle kısa sürede bozulma ihtimali olan ürünlerin daha rahat muhafaza edilmesi için kullanılırlar. Dondurma, ilaç, gıda türleri için ideal konteynerlerdir. 20 ft ve 40 ft olacak şekilde iki farklı türü bulunur.
20 ft olan konteyner türleri 27 metreküp hacminde üretilirler ve en fazla 27 ton kadar ağırlık taşıyabilirler. 40 ft konteyner türleri ise daha geniş bir kapasiteye sahiptir. Bu türler 67 metreküp hacme sahiptir ve 29 tona kadar ağırlık taşıyabilir.
Soğutucu özellikleri olan konteyner türleri elektrik ihtiyacına sahiptir. Bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için limanların donanımlarından yararlanılabilir. Aynı zamanda jeneratör ve gemi iç ünitesinden de ihtiyacı karşılanabilir.
- Üstü Açık Olan Konteyner Türleri
Üstü açık konteyner türleri ön kapısı ve duvarı tamamen açık olarak tasarlanan konteyner türleridir. Standart bir konteyner içerisine sığmayan ürünler için tercih edilirler. Yükleme tamamlandıktan sonra üst kısmı uygun malzemeler ile kapatılabilir. 20 ft ve 40 ft olarak farklı türleri bulunur.
- Üstü Açılabilir Konteyner Türleri
Bu konteyner türlerinin üst kısmı açılabilir özelliklere sahiptir. Yapıları standart olsa da diğer konteyner çeşitlerinden oldukça farklıdır. Kullanıcılar üst kısımları dayanıklı brandalarla rahatlıkla kapatabilirler. Çelik bir yapıya sahip olduğundan uzun bir süre kullanım ömrü bulunur.
- Açık Konteyner Türleri
Bunların duvar ve tavanları bulunmaz. Standart ve diğer üstü açık olan seçeneklerden daha farklıdır. Büyük çaplı ürünlerin taşınmasında kullanılırlar. Ağır ve geniş yük taşımaları için idealdirler.
- Platform Konteynerler
Platform konteyner türleri ise yüksek ağırlıklara karşı yüksek bir kapasiteye sahiptir. Tabanları çok güçlüdür. Bunun yanında birçok alanda taşıma işlemi yapabilmeye uygundur. Ön ve arka taraftan tasması bulunur ve doğrudan gemilere yüklenemeyen ürünler için kullanılabilirler.
- Tank Konteyner Türleri
Sıvı gıdaların ve kimya sektöründeki ürünlerin taşınmasında kullanılan bir konteyner çeşididir. Silindirik bir tank çelikten yapılan bir dikdörtgen çerçeve yapı içerisine yerleştirilmiştir. Tankların tamamı doldurulmaması gerekir. En fazla %80 ya da 95’e kadar doldurulması gerekir.
- Dökme Yük Konteyner Türleri
Bunlar daha çok tahıl nakliyesinde kullanılan konteyner türleridir. Üst kapaklar doldurma işlemleri için açılabilir özelliklere sahiptir. Kapısında bir tahliye mekanizması bulunur. Gıda taşımacılığı açısından güvenli ve sağlıklı bir yapısı vardır.