FCL ve LCL Yük Taşıması Nedir? FCL ve LCL Yük Taşıması Farkları Nelerdir?
FCL ve LCL Yük Taşıması Nedir? FCL ve LCL Yük Taşıması Farkları Nelerdir?
Uluslararası ticaret alanında taşıma işlemlerinin büyük bir çoğunluğu denizyolu ile gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte denizyolu taşımacılığının da en önemli alanını konteyner taşımacılığı oluşturuyor. Ürünlerin daha yüksek bir güven içerisinde taşınabilmesinde konteynerlerin büyük bir önemi olduğu söylenebilir. Uzu bir süredir uluslararası taşımacılık alanında kullanılan konteyner taşımacılığında ciddi oranda bir standardizasyon gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde hem ürünler daha büyük bir hızla hem de güvenli şekilde taşınabiliyor. Bu bakımdan fcl & lcl kavramları da büyük bir önem kazanıyor.
Konteyner taşımacılığı ile yaş sebze ve meyve gibi ürünlerden daha yüksek ve ağır tonajlı ürünlerin taşınmasına kadar son derece işlevsel bir taşımacılık şekli. Bu bakımdan hemen her ürünün ideal koşullar altında taşınabilmesi için farklı ölçülerde konteynerler bulunur. Fcl & lclkavramları da konteyner taşımacılığı alanında sıklıkla kullanılır.
İki kavram zaman zaman karıştırılsa da lojistik ve taşımacılık alanlarında son derece önemlidir. Birbirinden de oldukça farklı kavramlar olduğu söylenebilir. Bu bakımdan profesyonel bir uluslararası taşımacılık hizmeti almak isteyen kişilerin bu kavramları bilmesi oldukça önemli.
LCL Nedir?
LCL, Less Container Load kelimelerinin kısaltılmış halidir. Türkçeye çevrildiğinde ise Parsiyel Konteyner Yükü şeklinde bir anlam ortaya çıkar. LCL bir konteyner içerisinde yer alan yüklerin birden fazla yük sahibine ya da alıcıya ait olduğunu belirten bir kavram olduğu söylenebilir. Konteynerin ölçüleri ne olursa olsun eğer o konteynerin belgelerinde LCL kavramı geçiyor ise buradan o konteyner içinde birden fazla alıcı ya da yük sahibi olduğu anlamı çıkarılır.
Genellikle yük sahibinden gelen yükler eğer konteyner içini doldurmamış ise LCL yükleme yöntemine başvurulur. Bir konteynerin yarıdan fazlasının boş gitmesi maliyeti artıran bir durum olarak kabul edilir. Böyle bir durumda tarafların maliyetinin yüksek olmaması için aynı konteyner içinde birden fazla yük sahibinin ürünlerinin taşınması sağlanır. Standart konteynerlerin tek bir yük ile doldurulamaması durumunda gelen diğer yüklerin de aynı konteyner içinde taşındığı taşıma şeklidir.
Bu yöntemin tercih edilmesi yüklerin daha uygun fiyatlarla taşınmasını sağlar. Aynı zamanda yüklerin komple konteyneri doldurması beklenmez. Firma yükünüzü alır ve kendi deposunda diğer gelen yüklerle birleştirerek tek konteyner içinde hepsini gideceği yere güven içerisinde ulaştırır. Bu işlemin FCL yükleme süresinden bir farkı bulunmaz. Fcl & lclyöntemlerinin ikisinde de transit süreleri aynı tutulmaktadır.
FCL Nedir?
FCL açılımı Full Container Load’dır. 20’lik ya da 40’lık standart konteynerleri dolduracak kadar yükü olan gönderiler için tercih edilen bir sistem. FCL yüklemede konteyner içinde bulunan yük tek bir kişiye ya da firmaya aittir. Bu yükleme şekli genelde büyük ve yüksek hacimli gönderiler için tercih edilir. Eğer bu tarz bir yükleme şeklini tercih ediyorsanız mutlaka kiralanan konteynerin tamamını kullanmak maliyet açısından avantaj sağlar.
FCL her zaman uluslararası taşımacılık sisteminde sıklıkla tercih edilen yöntemler arasında bulunur. Fcl & lcluluslararası taşımacılık alanında birçok bakımdan yüksek avantaj sağlar. Havayolu taşımacılığına göre çok daha ucuz olması en önemli avantajıdır. Bununla birlikte LCL ve FCL arasındaki farkları da bilmek gerekir.
Örneğin konteyneri doldurmayacak kadar yükünüz varsa daha uygun fiyatla taşıma için LCL çok daha uygun bir seçenek. Aynı zamanda konteynere giren son yük size ait ise ulaşması gereken yere daha hızlı ulaşması da LCL avantajı olarak görülebilir. Günümüzde hem LCL hem de FCL uluslararası taşıma sektörünün önemli kolları arasında yer alır.