Avrupaya Yük Taşımacılığı İçin Gerekli Şartlar
Avrupa'ya Yük Taşımacılığı İçin Gerekli Şartlar
Ticari yükler başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı yüklerin bir yerden bir başka yere taşınmasına yük taşımacılığı adı verilir. Taşınacak yüklerin türüne bağlı olarak, bir dizi yeterliliğin sağlanması gerekir. Yurt içinde kurallar genellikle daha sıkı tutulurken, yurt dışı söz konusu olduğu zaman daha farklı gereksinimler ortaya çıkar. Gerekli olan belgeler genel olarak sürücüye ait belgeler, yüke ait belgeler ve araca ait belgeler olmak üzere üç başlık altında toplanır. Araca dair belgeler içerisinde çekiciye ait muayene evrakı bulunur. Ancak Avrupa’ya yük taşımacılığı için orada bulunan bir istasyondan yeniden “yola elverişlilik” belgesi alınır. Avrupa’da dolaşım için de bazı belgelerin temin edilmesi gerekir. Türkiye’de serbest dolaşım hakkına sahip malların Avrupa’da da serbestçe dolaşabilmesi için ATR belgesi, hemen hemen aynı işleve sahip olan EUR-1 dolaşım belgesi bu belgelerin en önemlileri olarak kabul edilir.
Uluslararası Yük Taşımacılığı
Uluslararası yük taşımacılığı, yükün üretildiği ya da yüklendiği ülkeden alınarak ülke sınırlarından çıkılmasını ve başka bir ülkeye teslim edilmesini ifade eder. Uluslararası yük taşımacılığı yaparken, taşıma yapılacak ülkeye göre gereklilikler de farklılık gösterir. Ülkeler arasında yapılan gümrük anlaşmaları, taşınacak mala karşı hedef ülkenin tutumu ve benzeri pek çok hususun göz önünde bulundurulması gerekir. Bazı ülkelere uluslararası yük taşımacılığı daha kolay bir şekilde yapılabilirken, bazılarında da daha zorlu gereklilikler talep edilebilir. Özellikle Avrupa’ya yük taşımacılığı bu noktada çeşitli zorluklar barındırır. Yine de Türkiye ile Avrupa Birliği’nin karşılıklı olarak imzaladıkları serbest dolaşım anlaşmaları, kısmi kolaylıklar sağlar. Ortadoğu ülkeleri ya da Türkiye’nin doğrudan sınır komşusu olduğu diğer ülkeler için daha esnek kurallar uygulanır.
Avrupa - Türkiye Arası Nakliye Firmaları
Avrupa ülkeleri, Türkiye’nin dış ticaret hacminin en yüksek olduğu ülkeler. Başta çok sayıda Türk’e ev sahipliği yapan Almanya olmak üzere, pek çok Avrupa ülkesine hem ihracat hem de ithalat ilişkisi mevcut. Hal böyle olunca, Avrupa bölgesi ile Türkiye arasında yük taşımacılığı hizmeti veren pek çok firmanın var olduğundan söz etmek mümkün. Ancak her firmanın aynı düzeyde kaliteli hizmet verme ihtimali olmadığı için, firma seçiminde özenli davranılması son derece önemli.
Avrupa Parsiyel Taşımacılık Fiyatları
Tek parça taşımacılık yerine, aynı kente ya da bölgeye gidecek olan, farklı gönderici ve alıcılara ait çok sayıda ürünün birleştirilmesi ve sonrasında dağıtımlarının yapılması parsiyel taşımacılık olarak adlandırılır. Avrupa’ya yük taşımacılığı yapan firmaların çoğu, parsiyel taşımacılık hizmeti de sunar. Ancak gönderilecek yükün niteliği, ağırlığı, kapladığı alan ve gideceği mesafe gibi pek çok etken, parsiyel taşımacılık fiyatlarının belirlenmesinde etkili olur. Bu yüzden de parsiyel taşımacılık fiyatlarına dair kesin bir rakam kolay kolay belirtilemez. Daha net fiyat teklifi alabilmek adına parsiyel taşımacılık yapan firmalar ile iletişime geçmek önerilir.