Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nedir?

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nedir?

 

Lojistik sektöründe taşınan malzemeler, niteliklerine göre farklı kategorilere ayrılır. Her yük türü için, taşıma esnasında hem yükün hem de çevrenin güvenliğinin sağlanabilmesi adına bir dizi hususun gözetilmesi gerekir. Tehlikeli maddeler, lojistik sektöründe en çok dikkat gerektiren yük sınıflarından biri olarak tanımlanabilir. Yapısında çeşitli gaz ve kimyasallar barındıran, yanıcı, yakıcı ya da patlayıcı niteliğe sahip olan maddeler, tehlikeli madde olarak sınıflandırılır. Tehlikeli maddelerin taşınması esnasında herhangi bir sorun yaşanmaması için uyulması gereken kurallar tehlikeli madde taşımacılığı yönetmeliği ile çerçeve altına alınmıştır.

 

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Kaç Gruptan Oluşur?

 

Tehlikeli maddeler, sahip oldukları niteliklere göre farklı düzeylerde riskler barındırır. Bu yüzden de tehlikeli madde taşımacılığının altında da bir dizi alt başlık bulunur. Tehlikeli madde taşımacılığı grupları şu şekilde sıralanabilir:

  • Birinci Grup – Patlayıcı Maddeler
  • İkinci Grup – Gazlar
  • Üçüncü Grup – Alevlenir Sıvılar
  • Dördüncü Grup – Alevlenir Katılar
  • Beşinci Grup – Yükseltgen Maddeler
  • Altıncı Grup – Zehirli Maddeler
  • Yedinci Grup – Radyoaktif Malzemeler
  • Sekizinci Grup – Aşındırıcı Maddeler
  • Dokuzuncu Grup – Muhtelif Tehlikeli Maddeler

 

Tehlikeli Madde Taşımacılığı İçin Gereken Belgeler

 

Tehlikeli maddelerin taşınabilmesi için sağlanması gereken bazı şartlar bulunur. Bu maddelerin taşınması esnasında meydana gelmesi muhtemel kazaların hem insan hem de çevre sağlığını tehdit edecek nitelikler barındırmasından dolayı, istenilen gereklilikleri taşımayan firma ya da kişilerin bu yükleri taşımasına izin verilmez. Tehlikeli madde taşımacılığı yönetmeliği bu yüklerin taşınması için bazı belgelerin bulunmasını da zorunluluk kapsamına almıştır. SRC 5 ya da ADR belgesi bu noktada ilk sırada yer alır. Tehlikeli yüklerin taşımasını yapacak olan sürücülerin mutlaka bu belgeye sahip olmaları gerekir. Ayrıca ADR taşıma evrakı da taşıma işleminin yapıldığı araçta bulunması gereken evraklar arasında yer alır.

 

Tehlikeli Madde Taşıma Yönetmeliği

 

Bakanlıklar ile diğer kamu tüzel kişiliklerinin kendi çalışma alanlarına yönelik düzenlemeler yapmak için çıkardıkları yazılı hukuk kuralları yönetmelik olarak tanımlanır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından “Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik” başlığı ile çıkarılan ve genellikle tehlikeli madde taşımacılığı yönetmeliği olarak bilinen yönetmelik, tehlikeli yük taşımacılığı yapmak isteyenlerin dikkat etmeleri gereken her şeyi içerir.

 

Tehlikeli Madde Taşımacılık Sertifikası

 

Tehlikeli maddelerin taşımasını yapabilmek için ADR sertifikasının alınması gerekir. Günümüzde taşımacılık sektörünün gelişmesi ve taşınan yük hacminin artması ile birlikte bu sertifikalara duyulan talep de önemli ölçüde arttı. Tehlikeli madde taşımacılığı sertifikası alabilmek için, bu sertifikayı veren kurslardan birine kayıt yaptırmak ve gerekli eğitimleri aldıktan sonra sınava girerek belgelerini alabilirler. Alınan sertifikanın geçerlilik süresi 5 yıldır.

ADR Taşıma Evrakı Örneği

 

Taşıma evrakı; taşınacak yüke dair bilgilerin, alıcı bilgilerinin, taşıyıcı firma bilgilerinin ve göndericinin bilgilerinin yer aldığı evraktır. Bu evrakın doğru şekilde düzenlenmesi, yükün taşınması esnasında herhangi bir yasal problem yaşanmaması açısından büyük önem taşır. İnternet üzerinden ADR taşıma evrakı örneklerini inceleyerek daha doğru bir evrak düzenlenebilir.

CHOSE YOUR COUNTRY