Proje Taşımacılığı
Proje Taşımacılığı Nedir & Nasıl Yapılır?
Birbirinden farklı niteliklere sahip yüklerin taşıma işleminin yapıldığı lojistik sektöründe, pek çok taşımacılık türü mevcut. Taşınacak ürünün niteliklerine bağlı olarak değişkenlik gösteren taşımacılık hizmetleri arasında proje yük taşımacılığı da önemli bir yere sahip. Özellikle son yıllarda giderek yaygınlaşan bu taşımacılık türü, normal standartların dışında kalan yüklerin bir noktadan başka bir noktaya sevk edilmesi olarak tanımlanabilir. Normal yükler konteynerler, dorseler ya da tankerler ile taşınırken, proje yüklerinde bu yöntemlerin hiçbiri kullanılmaz. Proje yük taşımacılığı ile taşınan yükler genellikle hassas ve pahalı niteliğe sahiptir. Bu yüzden de deneyimli bir ekip ve profesyonel bir planlama yapılması gerekir.
Proje Taşımacılığı Nasıl Yapılır?
Proje yük taşımacılığı diğer taşımacılık türlerine kıyasla daha fazla özen gerektirir. Bu yüzden de öncelikle iyi bir planlamayla işe başlanması lazım. Proje taşımacılığı ile taşınan yükler, normal yüklere göre daha büyük boyutlara sahipse, taşınacak güzergahta trafik durumunun mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir. Trafiğin en sakin olduğu zaman diliminde operasyonu gerçekleştirmek hem trafiği aksatmamak hem de teslimatı geciktirmemek adına önem taşır. Maliyeti düşük tutmak adına en kısa yol tercih edilebilir ancak yolun durumu ve genişliği de düşünülerek rota planlaması yapılmalıdır. Proje taşımacılığında operasyon uygunluk da göz önünde bulundurulmalıdır. Taşıma esnasında ortaya çıkabilecek engeller ve bu engellerin aşılıp aşılamayacağı belirlenmelidir. Ayrıca normal taşımacılığa kıyasla daha farklı yöntemlere başvurulacağı için, maliyet hesabının iyi yapılması da önem arz eder. Proje yük taşımacılığında dikkate alınması gereken bir diğer nokta da yasallıktır. Taşınacak yükün yasal olup olmadığı hususunda araştırma yapılmalı ve gerekirse resmi makamlar ile irtibat kurulmalıdır. Tüm bu süreçler tamamlandıktan sonra, proje yük taşımacılığı operasyonu gerçekleştirilir. Operasyon esnasında plana sadık kalınması, yük güvenliği ve maliyet kontrolü olanağı sunar.
Proje Taşımacılığı Örnekleri
Proje yük taşımacılığı ile taşınan yükler, endüstrileşmenin artmasına paralel olarak her geçen gün çeşitleniyor. Bu yüklerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Termik santral
- Rafineri
- Buhar ve gaz türbinleri
- Tank ve kazanlar
- Fabrika bacaları
- Raylı sistemler
- Kurutucular
Proje Taşımacılığındaki İzin Belgeleri ve Kurallar
Proje taşımacılığı, diğer taşımacılık türlerine göre daha komplike bir hizmettir. Bu yüzden de normal taşıma uygulamalarına ek olarak bazı belge ve kurallara tabidir. Proje taşımacılığı yapabilmek için aşağıdaki belgelerin bulundurulması gerekir. Her şeyden önce karayolu yetkililerinden, yapılacak taşıma işlemine dair yol izin belgesi alınmalıdır. Özel yük taşıma izin belgesi, bu doğrultuda mutlaka sağlanmalıdır. Proje yük taşımacılığı yapılacağı zaman, deneyimli ve nitelikli personel tercih edilmesi de yazılı olmayan bir kuraldır. Yükün doğru zeminde, doğru şekilde yüklenebilmesi ve taşıma işleminin kusursuzca yapılabilmesi de bu taşımacılık türünün kuralları arasında gösterilebilir.