Parsiyel Eşya Taşıma

Parsiyel Eşya Taşıma

Parsiyel eşya taşıma İngilizcede “Less Container Load” yani LCL kısaltmasıyla tanınan, ithalat ve ihracatta kullanılan bir dağıtım sistemidir. Türkçeye “Parsiyel Konteyner Yükü” olarak çevrilmiştir. Dağıtım organizasyonu, konsolidatör yani yükleri aynı konteyner içinde birleştiren şirket tarafından sağlanır. Bu sayede konsolidatör daha düşük maliyetli taşıma yaparken, firmalar da daha ekonomik bir şekilde ürünlerini taşımış olur. Uçak, tır veya gemiyle yapılır. Yükü taşıyacak aracın dolması beklenmez. Böylece birden fazla firmaya ait yükler bir arada taşınmış olur. Firmaların ödemesi gereken ücret parsel hesabına göre hesaplanır. Sağladığı avantajlar şunlardır:

  • Ulaşım maliyetlerini düşürür.
  • Müşteri her aşamadan haberdar olur. Bu yüzden güvenilir bir taşıma yöntemidir.
  • Yükün takip edilmesi ve kontrolü kolay sağlanır.
  • Profesyonel bir organizasyonla süreçler sorunsuz ilerler.
  • Yükleme ve teslim süreçlerinde yük herhangi bir zarar görmez.
  • Araç içinde boşluk kalsa bile, firma kapladığı yük kadar ücret öder.
  • Sistem sürekli işlediği için, miktarı ne olursa olsun yük beklemeden istenilen yere ulaştırılır. Böylece zamandan tasarruf sağlanır.
  • Bazen bir araç, bazen de birden fazla ulaşım yolu birbirine entegre edilerek kullanılabilir. Coğrafi koşulların sağladığı olumsuz koşullar ortadan kaldırılmış olur.

Parsiyel Eşya Taşıma Hizmeti Nedir?

Parsel kelimesi parça parça anlamına gelir. Parsiyel eşya taşıma ise aynı istikamette taşınması gereken farklı şirketlere ait yükler için sunulan parça eşya taşımacılığı hizmetidir. Organizasyon taşıyıcı firma tarafından yapılır. Her tür ihracat ürününün parsiyel taşımacılığı yapılabilir. Karayolu, denizyolu ve havayolu kullanılır. Hangi yolun tercih edilmesi gerektiğini coğrafi koşullar belirler. Taşıma işlemi bazen tek bir araçla yapılacağı gibi, bazen de birden fazla araçla aktarmalı olarak yapılır. Yenilikçi bir uygulamadır ve taşıma maliyetlerini oldukça düşürür. Firmalar, anlık raporlama, transfer ve teslimatla ilgili detaylı bilgilendirme hizmetlerinden yararlanabilir. Böylece yüklerinin nerede olduklarıyla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirler. Komple taşımacılıkta, tek bir firmaya ait mallar taşınır. Taşıma yapılabilmesi için aracın tam dolması beklenir. Yüksek miktarda üretim yapan firmalar için uygundur. Parsiyel eşya taşıma için aracın tam dolması beklenmez. Birden fazla firmanın ürünleri ortak istikamette yola çıkar. Bu da fiyat ve zamandan tasarruf sağlar. Taşımayı yapacak olan firma, yükleme sıralamasını doğru yapmalıdır. Yükün zarar görmeden, güvenli bir şekilde teslim edilmesi bu sayede sağlanır.

Parsiyel Eşya Taşıma Türleri Nelerdir?

Parsiyel eşya taşıma üç türde yapılabilir. Bunlar havayolu, karayolu ve denizyoludur.

  • Karayolu Parsel Eşya Taşımacılık: En yaygın kullanılan parsiyel eşya taşıma türüdür. Araç olarak tır kullanılır. RUT planlaması yani, gidilecek olan güzergâh ve izlenecek yolun planlaması yapıldıktan sonra yola çıkılır. Yükler, müşterinin talebi doğrultusunda depodan veya firmadan alınır. Aktarma gerektiren durumlarda havaalanı veya limanlar kullanılabilir.
  • Denizyolu Parsel Eşya Taşımacılık: Uluslararası taşıma işlemleri için tercih edilir. Yükler konteynerlerin içinde, yük gemileriyle taşınırlar. Navlun maliyeti, kapladıkları parsele göre hesaplanarak, firmalar arasında paylaştırılır. Gemiler gümrüklü olarak yola çıkarlar.
  • Havayolu Parsel Eşya Taşımacılık: Parsiyel kargoların taşınması için tercih edilir. Yükün gümrüklü olması gerekir. Lojistik olarak en hızlı taşıma sistemidir. Uluslararası olan tüm hava limanlarına yapılabilir.

Parsiyel Yük Nasıl Hesaplanır?

Parsiyel yük hesaplaması, taşıma işleminin yapılacağı türe göre değişiklik gösterir. Karayolunda 1m³ tonajı 333kg, denizyolunda 1m³ tonajı 1000kg, havayolunda 1m³ tonajı 167 kg olarak kabul edilir. Karayolu parsel eşya taşımacılık için hesaplama yapılırken, yükün hacmi ve ağırlığı göz önünde bulundurulur. Hesap ölçü birimleri metreküp, ağırlık ve lademetredir. M³ hesaplaması yaparken; en, boy, yükseklik ve adet ölçülerinin bilinmesi gerekir.

CHOSE YOUR COUNTRY