Lojistikte ETA, ETD, ATA ve ATD Terimleri

Lojistikte ETA, ETD, ATA ve ATD Terimleri Ne Anlama Gelir?

Lojistik işlemleri içerisinde sıklıkla kullanılan birçok terim bulunur. Bu terimler içerisinde en çok kullanılanlar arasında ETA, ETD, ATA ve ATD terimleri de yer alır. Sıkça kullanılan bu terimlerin her biri farklı anlamlara gelir ve lojistik işlemleri için son derece önemli olduğu söylenebilir. Bu nedenle lojistik sektörü ile yakından ilgilenen kişilerin mutlaka bilmesi gereken terimler olduğundan bahsedilebilir.

ETA, ETD, ATA ve ATD terimleri hem deniz hem de havayolu taşımacılığı alanında çok fazla kullanılırlar. Tedarik zincirini yönetmek ve yüklerin farklı ülkelere daha kolay sevkiyatını gerçekleştirebilmek adına firmalara bu terimlerin önemli yardımları bulunuyor. Her biri farklı anlamlara gelerek lojistik işlemlerinin daha düzenli ve kusursuz bir şekilde gerçekleştirilmesinde son derece önemli.  

 

ETA, ETD, ATA ve ATD Terimlerinin Lojistikte Önemi Nedir?

ETA, ETD, Ata ve ATD terimlerini tek tek açıklamak gerekirse eğer her birinin farklı anlamları da ortaya çıkar. Bu terimlerin İngilizce olarak karşılıklarını da bilmek büyük bir önem taşır. Lojistik işlemleri için son derece önemli olan bu terimler hakkında şunları söylemek mümkün olabilir:

  • ETD: Estimated Time of Departure kelimelerinin ilk harfleri ile oluşturulan bir terim olduğu söylenebilir. Türkçeye ise bu terim Tahmini Çıkış Zamanı şeklinde çevrilir.
  • ETA: Bu kısaltmanın İngilizcedeki karşılığı ise Estimated Time of Arrival şeklindedir. Kelimelerin ilk harflerinden oluşmuştur. Türkçe olarak ise Tahmini Varış Zamanı olarak açıklanabilir.
  • ATA: Actual Time of Arrival kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir terim olduğu söylenebilir. Bu terimin Türkçe karşılığı ise Gerçek Varış Zamanı olarak çevrilir.
  • ATD: Actual Time of Departure kelimelerinin baş harflerinin bir araya gelmesi ile oluşan bir terim. Bunun da Türkçe karşılığı ise Gerçek Çıkış Zamanı şeklinde çevrilir.

Bu terimlerin her birinin lojistik işlemleri için büyük bir önemi vardır. Her birinin tedarik zincirinin en az pürüz ile yönetilmesinde son derece önemli olduğu söylenebilir. En önemlisi de liman yönetimi, taşımacılık sırasında sorunlar yaşanmaması ve ithalatçı firmaların ürünlerini zamanına alabilmeleri gibi detaylar bakımından önemli.

Bu terimler arasında yer alan ETA ve ETD terimleri özellikle liman yönetimi açısından büyük bir öneme sahip. Bu tarihler dikkate alındığında liman yetkilileri kaynakları daha verimli bir şekilde dağıtabilme imkanı bulur. Gemilerin bekleme süreleri en aza indirilir. Liman yoğunluğunu kontrol altına almaya yardımcı olur. Bunların yanında gereksiz tır kuyrukları oluşmaz. Bu tarihlerin doğru olarak belirlenmemesi firmalar açısından birtakım olumsuzluklar ortaya çıkarabilir.

 

ETA ve ETD Bilgilerini Olumsuz Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

ETA ve ETD bilgilerini olumsuz yönde etkileyen birtakım unsurlar bulunur. Bir geminin limana beklenen tarihten erken ya da geç bir şekilde ulaşması limanlarda ciddi anlamda bir kargaşa yaratabilir. Firmalar ürünlerini daha geç bir şekilde teslim alabilirler. Bunun yanında sürecin doğru yönetilmemesi limandaki dağıtım işlemlerinin de aksamasına neden olabilir.İthalatçı firmalar ürün tedariklerini belirleme sırasında ETA bilgilerinden yararlanırlar. Bu bilgileri olumsuz etkileyen faktörler arasında ise şunları saymak mümkün olabilir:

  • Grevler
  • Yaşanan kötü hava şartları
  • Varış limanında yaşanan yoğunluklar
  • Çıkış limanlarında yaşanan yoğunluklar
  • Geminin arızalanması ya da kaza yapması
  • Savaş ya da korsan saldırıları

Gibi durumlar ETA ve ETD bilgilerini olumsuz etkileyebiliyor.Böyle durumlarda yaşanan gecikmeler firmaların tedarik sürelerini de ciddi anlamda olumsuz etkiler. Yaşanan gecikmeler karşısında ise ithalatçı firmalar yüklü cezalar ödemek durumunda kalabilir ya da bu durum müşteri kaybı yaşamalarına neden olabilir.

CHOSE YOUR COUNTRY