Lojistik Alanında Depo ve Depolama Nedir?
Lojistik Alanında Depo ve Depolama Nedir?
Lojistik, ticaret ve üretim başta olmak üzere pek çok sektörün devamlılığının sağlanabilmesi adına önemli bir yere sahip. Her ne kadar lojistik denildiği zaman genellikle taşımacılık akla gelse de esasında bu faaliyetin pek çok alt alanının olduğunun bilinmesi gerekir. Lojistik depolama da bu alt alanlar arasında yer alır.
Lojistik Depolama Nedir?
Lojistik depolama aynı yerden ya da farklı yerlerden gelen ürünlerin bir merkezde toplanması ve belirli bir zaman sonra yeniden farklı adreslere dağıtımlarının yapılmasını ifade eder. Bu işlem daha çok teslimat yapılacak firmaların stok durumuna göre şekillenir. Ancak lojistik depolanmayı mecburi hale getiren farklı durumlardan da söz edilebilir. Depolar ise aktarımı yapılmadan önce ürünlerin toplanıp biriktirildiği ve niteliklerine göre farklı şekillerde saklandığı alanlar anlamına gelir. Günümüzde depo kavramı yerine kullanılan farklı kelimelere de rastlanabilir. Dağıtım merkezi ya da aktarım merkezi gibi kavramlar, depo kelimesinin yerine sıklıkla kullanılır. Ancak aralarında belirgin bir fark olduğunun bilinmesi gerekir. Aktarım merkezi ya da dağıtım merkezi, ürünlerin çok kısa süre için tutulduğu ve sonrasında nakledildikleri yerleri tanımlar. Depolar ise farklı niteliklere sahip, taşınacak malların sevkiyattan önce uzun süre, bazen birkaç ay boyunca tutulduğu alanlardır.
Depo Hizmetleri
Lojistik sektöründe yapılan depolama, yalnızca ürünlerin saklanması ile sınırlı kalmaz. Bunun yanı sıra lojistik depolama firmalarının sunmuş oldukları farklı hizmetler de bulunur. Taşınacak ürünlerin sınıflarına göre ayrıştırılması, farklı noktalardan gelen aynı ürünlerin birleştirilmesi, barkod yapıştırma işleminin yapılması, ambalajlama gibi hizmetler de depolama hizmetleri arasında kabul edilir. Ayrıca müşteriden gelecek talebe bağlı olarak yükler için daha özel ve farklı muameleler de yapılabilir.
Depo ve Depolama Yönetimi
Lojistik depolar genellikle araç hareketliliğinin yoğun olduğu, yüksek miktarda ürün giriş çıkışının yaşandığı alanlardır. Bu yoğunluğun kontrol altında tutulabilmesi için başarılı bir depolama yönetimine gereksinim duyulur. Önceleri büyük zorluklar ile yapılabilen bu işlem, günümüzde dijitalleşmenin sağladığı araçlar sayesinde daha kolay yapılabilir bir hale geldi. Depoda yer alan ürünlerin miktarı, giriş ve çıkışlara göre bu rakamların güncellenmesi, gelen ve giden ürünler için rota optimizasyonlarının sağlanması, müşteri talebine göre sevkiyat planlamasının yapılması gibi pek çok işlem, dijital depo yönetim araçları ile yapılabiliyor. Üstelik bu dijital araçlar, müşterilerin depoları ve satış sistemleri ile entegre edilerek, onların stok durumuna göre kesintisiz sevkiyat yapılabilmesine de olanak tanır.
Lojistik Depo Türleri
Lojistik depolama denildiği zaman tek bir depo tipinin anlaşılmaması gerekir. Lojistik amaçla kullanılan depolar üç başlık altında incelenir:
- Açık Hava Depoları: Bu tür depolar, genellikle etrafı geniş bir tel örgü ile kapatılmış açık alanlardan meydana gelir. Güneş ya da ışık ile temas etmesinin herhangi bir sakıncasının olmadığı ya da soğuk havalarda herhangi bir zarar görme ihtimali bulunmayan dayanıklı yükler için açık hava depoları kullanılır.
- Kapalı Hava Depoları: Güvenliğe dair tehditlerin bulunduğu, ürünlerin güneş ve hava ile doğrudan temasının kesilmek istenildiği alanlar için kapalı hava depoları tercih edilir. Bu depolar genellikle büyük beton ya da metal hangarlar biçiminde inşa edilir. Ayrıca depolanacak ürünlerin niteliğine göre farklı yalıtım işlemleri de uygulanabilir.
- Soğuk Hava Depoları: Sıcak havalardan zarar görme ihtimali bulunan ve herhangi bir şekilde açıkta bırakılmaması gereken yüklerin saklandığı depo türüdür. İklimlendirme sistemleri sayesinde depo iç ortamının istenilen soğukluk düzeyine getirilebilmesi sağlanır.